Fasismin valuminen

Fasisti ei usein itse ymmärrä olevansa fasisti. Se ei saavu rautakoroissa eikä kietoutuneena hakaristilippuun.

On erittäin huolestuttavaa että poliisi käytti 6.12.2015 ”vähemmän tappavia aseita”, joilla voi tappaa. Videotallenteista on nähtävissä, että poliisi on jo ennalta päättänyt käyttää asetta ennen kuin mielenosoittajien puolelta on rojua poliisia kohden lentänyt (poliisit kehottavat Helsingin Sanomien toimittajaa poistumaan tieltä koska ”nyt tulee projektiileja”). Poliisi ei juuri käskytä eikä odottele, vaan toimii.

Illan aikana poliisi kertoo ottaneensa kiinni 130 mielenosoittajaa, tai ”anarkisteja”, kuten media tältä osin ääridiskurssia noudattaen heitä kutsuu. Fasismin vastustaminen on tällä hetkellä marginalisoitu ja marginalisoitunut. 612-marssijoita media on puolestaan kutsunut ”isänmaallisiksi” tai ”kansallismielisiksi”.

Politologi Erkka Railo on oikeassa, että äärioikeisto pyrkii ”kaappaamaan” isänmaallisuuden itselleen ja ajamaan omaa agendaansa (jonka siemen nationalismi tietenkin on) sen avulla. Uutistietojen perusteella hän kuitenkin on uskossa, että ”tämän vuoden yhteenotot ovat olleet rajuja verrattuna aikaisempiin mielenilmauksiin”, vaikka todellisuudessa poliisin toiminta on se, mikä on ollut rajua aiempaan verrattuna. Tänä vuonna mielenosoittajat pysyivät varsin maltillisina ja rauhallisina. Lisäksi valtavirran valtio-opissa usein unohdetaan, että myös poliisi, armeija ja suojelupoliisi ovat merkittäviä poliittisia toimijoita myös parlamentaarisissa maissa. Poliisilla on tehtäviensä hoitamisen lisäksi omia intressejään ajettavana; on hyödyllistä saada lisää voimavaroja itselleen.

Fasistinen ajattelu on vähitellen valunut ympäri yhteiskuntaamme. Se valuu kuin hiekka tiimalasissa, leviten vähitellen, kunnes täyttää lasinpohjan kokonaan. Ympäri ”länsimaita” fasistinen ajattelu on osin jo valtavirtaa. Myös valtamediassa käytännössä ruokitaan pelkoja turvapaikanhakijoita kohtaan. Ranskan aluevaaleissa äärioikeisto voitti, ja erityisesti Yhdysvalloissa on noussut jälleen myös valkoisen ylivallan (white supremacism) kannatus. Tilanne ei ole vielä toivoton, mutta tilanne on kehittynyt hyvin nopeasti, ja erittäin huolestuttavaan suuntaan. Suomen sisu, Rajat kiinni -ryhmä ja muut ”kansalliskonservatiiviset” toimijat ovat onnistuneet hyvin tilanteen kärjistämisessä, ja saaneet myyntilukuja tuijottavan lehdistönkin mukaan asiansa ajamiseen.

Fasistinen ajattelu ei ole vain ”mielipide”, vaan se tuottaa myös fasistisia tekoja, jotka kohdistuvat ihmisiin:

Rasismi on tietenkin paljon tätä vielä laajempi ongelma, ja se on ennen kaikkea rakenteellinen ongelma, jossa osaa ihmisistä järjestelmällisesti, tiedostamatta ja tietoisestikin, syrjitään, ja heidän yhteiskunnallinen asemansa on todennäköisemmin muita heikompi riippumatta heidän omasta toiminnastaan.

Väkivalta on ehdottomasti torjuttava. Poliittisilta toimijoilta vaaditaan nyt näkyvää fasismin ja rasismin torjumista ja kamppailua sitä vastaan. On tuomittava jyrkästi kaikki rasistinen väkivalta sekä poliisin mielivalta. Nämä ovat vapaan yhteiskunnan esteitä, jotka on purettava.

Rasismin nousuun ja fasistisen ajattelun sekä toiminnan leviämiseen ja yleistymiseen on puututtava nyt nopeasti. Kukaan ei saa jäädä sivuun, sillä tämä on meidän kaikkien yhteinen ongelmamme.

Annetaan fasismin valua viemäriin.

Mainokset

3 thoughts on “Fasismin valuminen

 1. ”Videotallenteista on nähtävissä, että poliisi on jo ennalta päättänyt käyttää asetta ennen kuin mielenosoittajien puolelta on rojua poliisia kohden lentänyt (poliisit kehottavat Helsingin Sanomien toimittajaa poistumaan tieltä koska ”nyt tulee projektiileja”).”

  -> Striimeistä näkyi selvästi kuinka tavaraa lensi poliiseja kohti ja poliisien yli 612-porukkaan ennen tuota mainittua projektiilivaroitusta.

  ”Illan aikana poliisi kertoo ottaneensa kiinni 130 mielenosoittajaa, tai ”anarkisteja”, kuten media tältä osin ääridiskurssia noudattaen heitä kutsuu. Fasismin vastustaminen on tällä hetkellä marginalisoitu ja marginalisoitunut. 612-marssijoita media on puolestaan kutsunut ”isänmaallisiksi” tai ”kansallismielisiksi”.”

  Ääridiskurssista – 612-kulkueen organisaattor(e)ista voi tietty olla keskustelua, mutta tässä nyt yleistetään koko kulkue ihan samoin kuin rasisteja syytetään esim. turvapaikanhakijoiden yleistämisestä. 612-kulkueessa näkyi olevan enemmistö melko tavallisen oloista kansaa mummoineen ja pappoineen, ja aika karua on että tuommoiseen väkijoukkoon paiskotaan summittaisesti soihtuja ja pulloja koska ”natsit”.

  1. Kyllä. Yksi soihtu lensi paria minuuttia aiemmin 612-marssin viereen (toinen epäonnistuu, videolla kuuluva ”ha-ha-ha, antifa” kertoo hyvin keitä tuossa kohden 612-marssia oli, tämä huuto vaatii jo aika paljon harrastuneisuutta).

   Itse ampumatilanne ei kuitenkaan liity siihen, ja ampuminen oli tarpeeton taktinen valinta. Ensimmäisessä ampumatilanteessa, johon viittasin, ampuminen ei aiemmista heitoista huolimatta ollut sellainen, mikä olisi vaatinut tuollaista taktista valintaa poliisilta (ja vastamielenosoittajat olivat jo kauempana). Vaikea tehdä mitään muuta päätelmää, kuin että oli jo ennalta päätetty käyttää asetta heti kun jonkinlainen perustelu sille saadaan. Seuraavissa ampumistilanteissa (yhteensä kolme tilannetta) tilanne ei ollut edes ensimmäisen kaltainen vaara-asteeltaan.

   Blogauksen ytimenä oli kuitenkin se, että fasistinen ajattelu ja toiminta (vastaanottokeskusten sabotaasit, rasistinen häirintä, raiskausuhkaukset jne.) on arkipäiväistynyt, ja että sitä vastaan olisi toimittava laajemmalla joukolla kuin vain kaikkein radikaalimpien toimijoiden ydinjoukon voimalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s