Brexit, schmexit, lexit

brexit-referendum-results-jpg

Nykyisessä EU:ssa ja Brexitissä on kyse uusliberalismista. Uusliberalismiin kuuluva taloudellinen ja poliittinen keskittäminen ja metropolisoituminen lisäävät ristiriitoja EU:n sisäisten keskusten ja periferioiden, kantakaupungin ja lähiöiden, sekä kaupunkien ja maaseudun välillä. Ihmisten kokemuspiirit erkanevat vahvemmin toisistaan ja jakolinjat kansallisvaltioiden sisällä syvenevät.

Iso-Britannia on tunnetusti ollut Thatcherin johdolla eräs uusliberalismin pioneereista, vaikkakin vahvana keskusvaltana siellä asuva työväenluokka ei saa vastaavan tason iskuja kuin vaikkapa eteläeurooppalainen, muusta maailmasta puhumattakaan. Kuitenkin, myös siellä maaseudun ja lähiöiden ihmiset, köyhemmät, matalammin koulutetut, elävät hyvin erilaista elämää kuin keskiluokkaiset kantakaupunkilaiset, ja kokevat EU:n itselleen haitallisena projektina.

Eräs lopputulema Brexitistä voi olla Yhdistyneiden kuningaskuntien hajoaminen. Pidän Skotlannin itsenäistymistä nyt paljon todennäköisempänä kuin aiemmin. Englanti on kuitenkin vahva vaikka yksinäänkin, vaikka Yhdistyneet kuningaskunnat hajoaisivat. Wales, saaret, ja Pohjois-Irlanti (viimeisin englantilaisten vahvasta vastustuksesta johtuen) jne. kuitenkin säilyvät Englannin vallan alla.

Jäljelle jäävä EU kärsinee Yhdistyneiden kuningaskuntien erosta enemmän kuin se itse. Osa sen hallitsevasta luokasta myös hyötyy erosta. Lontoon asema yhtenä maailman keskuksista ei tule tästä häviämään.

Jos kansanäänestyksiä erosta järjestettäisiin muualla EU:ssa, jotkut maat saattaisivat erota. Suomessa EU:n kannatus lienee nyt 3/5 paikkeilla. Samoin yleisesti EU:ssa arvelisin, että 3/5 pitäisi maat EU:ssa. Suurin osa ”mielipidevaikuttajista”, akateemiset, korkeakoulutetut, toimittajat jne. ovat EU:n puolesta. Brexitin jälkeen toimittajat puskevat vahvaa EU-myönteistä ja Brexit-vastaista kampanjaa, varmasti ilman mitään tietoista johtoa (”eroa äänestäneet olivat kouluttamattomia, tietämättömiä, juntteja ja typeryksiä – pysymisen puolesta olleet puolestaan koulutettuja, fiksuja, sivistyneitä nuoria eurooppalaisia kaupunkilaisia”, ilman mitään tarkempaa analyysia).

Liberaalienkin piireistä on Brexit-äänestyksen jälkeen alkanut kuulua demokratiaa halveksuvia ääniä. Ihmiset kun voivat olla väärässä! Elitismi vahvistuu. Tämä on todella vaarallinen kehitys, jossa liberalismi itse alkaa kehittää fasististyylisiä piirteitä: väärämielisistä toiseutetaan huonompia, alempiarvoisia ja vähemmän tärkeitä ihmisiä. Eroa EU:sta äänestäneistä tehdään populismin harhauttamia typeriä hölmöjä, ja akateemiset keskiluokkaiset jakelevat heitä pilkkaavia linkkejä ja meemejä Facebookissa ja Twitterissä omaan erinomaisuuteensa käpertyen.

* * *

Hyökkäykset pakolaisia vastaan ja rasismi ovat arkipäivää ympäri EU:ta. EU:n olemassaolo ei niitä estä. EU-erot kuitenkin lisäävät nationalististen ja rasististen ainesten itsevarmuutta ja aktiivisuutta.

Kuitenkin on todennäköistä, että joka tapauksessa EU tulee integroimaan itseensä oikeistopopulistisia, konservatiivisia ja fasistisia aineksia. Parlamentarismin logiikkakin ruokkii tätä.

Vasemmistolaista politiikkaa EU:n puitteissa ei voi juuri harjoittaa, ei ainakaan vaikuttavasti ja pitkäaikaisesti, eikä varsinkaan hierarkian  hännillä olevissa ”periferian” valtioissa, kuten Kreikassa. EU on rakennettu ja rakentunut siten, että sen sosiaalidemokratisointi on nyt lähinnä teoreettinen mahdollisuus. Mahdollisuutena tähän olisi käytännössä se, että Saksassa hallitusvalta siirtyisi radikaalille vasemmistolle. Tavanomaisesti keskusvalloissa kuitenkin oikeisto on vahva kriisiaikojen poliittinen liike. Tällöin EU:n koossapitäminen pakottaa koko sen alueen toimimaan oikeistolaisen politiikan mukaisesti, ja tukahduttaa kapitalismin vastaisen vasemmistolaisen liikehdinnän.

EU:n kannattaminen on nyt oikeistolaisten, uusliberalististen arvojen ja politiikan kannattamista.

* * *

Nykyisten näkymien vallitessa EU:n hajoaminen on ennakkoehto vaihtoehtoiselle vasemmistolaiselle politiikalle. Vasemmiston mahdollisuutena olisi niissä maissa, joissa se voisi saada hallitusvallan, pikemmin harkittu vetäytyminen EU:sta kuin sen reformointi. Vasemmistolainen EU:n hajoamisen kannattaminen ei ole mitään ”vetäytymistä kansallisvaltioon”. Päinvastoin se on EU-linnoituksen purkamista. Se ei ole ”liittoutumista äärioikeiston kanssa” – siihen on yhdistyttävä aktiivinen äärioikeiston, rasismin ja nationalismin vastustaminen sekä siirtolaisten kanssa toimiminen.

Oikeistolaisten EU-kielteisten käyttämä ”irti EU:sta” on tunnus nationalistiselle strategialle, jota vasemmistolainen strategia ei voi käyttää. Joidenkin vasemmistolaisten käyttämä ”eroon EU:sta” tunnuksena sisältää mahdollisuuden EU:n hajottamiseen, mutta sekään ei ole täysin tyydyttävä, sillä se on enemmänkin kompromissi kuin vasemmistolainen internationalistinen tunnus. Kapitalismin vastainen vasemmistolainen strategia vaatii tarkkaa suunnittelua ja harkintaa, jottei se anna tilaa nationalismille. Missään tapauksessa kansallismielisyyttä ei voi ”hyödyntää” tai ”valjastaa” vasemmistolaiselle politiikalle, ei varsinkaan EU:n alueella.

EU:n hajoamisessa on paljon riskejä, eikä se ole mikään ”suora ja kuopaton tie”. Se on taloudellisesti ja poliittisesti vaarallista. Venäjän suhteellinen vahvistuminen on vakavasti otettava huomioon EU:n heikentyessä. Lisäksi fasismin voimistuminen kansallisvaltioiden irtautuessa — etenkin keskusvaltojen, kuten Iso-Britannian kohdalla — on ihan todellinen mahdollisuus. Siksi erään kapitalismia vastustavan toiminnan kärjistä on oltava fasismin aktiivinen vastustaminen.

On painotettava vahvemmin irtaantumista linnake-Euroopasta, joka on samalla liittymistä maailman ihmisten enemmistön joukkoon. On mahdollista olla kansainvälinen ja ylikansallinen, ilman EU:ta, joka pikemmin tekee vahvempia rajalinjoja maailman ihmisten välille kuin murtaa niitä, ja pakottaa toimimaan oikeistolaisen ja uusliberalistisen credon mukaisesti.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s